Krásné odpoledne 11. června 2019 v Městském divadle v Mariánských Lázních

Naše závěrečná prezentace proběhla v krásných prostorách Městského Divadla v Mariánských Lázních a na podiu se postupně představilo devět žákovských týmů s devíti pamětnickými příběhy. Všichni pamětníci prožili druhou světovou válku, a tak logicky jejich nejsilnější vzpomínky patřily právě tomuto období. Dále vyprávěli o době po druhé světové válce, kdy se do Mariánských Lázní přistěhovali a podíleli se na navrácení života do bývalého sudetského města. Žáci zaznamenali děsivé vzpomínky na bombardování, ztrátu dětských kamarádů, kteří náhle zmizeli kvůli židovskému vyznání, ale i momenty štěstí na konci druhé světové války a radostné setkání s příslušníky americké armády. Většina týmů představila své příběhy formou prezentace doplněné kresbami dětí, hudebním doprovodem a autentickými vzpomínkami, ale viděli jsme i hranou scénku a vyprávění doplněné stínohrou.

Porota nakonec ocenila žákovský tým, který zpracoval vyprávění pana doktora Jaroslava Krause. Ten prožil velice pestrý a aktivní život, do dnešních dní pracuje jako primář na oddělení radiodiagnostiky v nemocnici. Hlásil a hlásí se hrdě k českobratrské církvi, ačkoliv mu za tento postoj hrozil v minulosti postih. Po roce 1989 se podílel na veřejném dění ve městě jako městský zastupitel. Dalším oceněným týmem byla skupina, jež naslouchala příběhu pana Jana Karase, který se jako 16tiletý chlapec zapojil v 50.letech do šíření protikomunistických letáků a skončil na tři měsíce ve vězení. Další vězení ho potkalo o pár let později za poslech rádia Svobodná Evropa.  Trojici oceněných doplnil příběh pana Otakara Němce, který vzpomínal na židovské spolužáky, ale i na osvobození Klatov americkou armádou.

Na pomyslném stupni vítězů však stojí všichni žáci i učitelé, protože tvrdě pracovali po celou dobu trvání projektu, a hlavně projekt dotáhli do konce. Nevzdali se, ačkoliv se mnohdy potýkali s překážkami a naučili se, jaké to je být součástí reportážního týmu.